A pillás oktatásról…

A Pillás Oktatásról…

A pillás oktatásról… Mindig jólesik mikor a mai napig kapok megkereséseket oktatással kapcsolatban. Sokan még csak most ismerik meg a vlogjaimat is. Szerencsére mindig van utánpótlás. 

 Szerencsére jómagam sosem gondoltam konkurenciának az újakat, de be kell valljam a régieket sem.  

 Személy szerint mindig úgy gondoltam magamra, hogy én egyedi vagyok. A személyiségem, a munkamorálom, a munkakörnyezetem ad egy olyan egyedi kombinációt, ami különleges és megismételhetetlen. Hiszem, hogy az élet azokat az embereket fogja hozzám sodorni, akiknek mellettem kell lennie. Így az oktatásban sem kellett attól félnem, hogy konkurenciát teremtek, mert a kiváló tanuló is számomra a szakmai elismerés. 

 Bár be kell ismerjem sosem kaptam szakmai elismerést, mint oktató, de összes tapasztalataim alapján mindig tudtam, hogy jól csináltam, amit csináltam. 

 Hogy miért gondolom ezt egyszerű, mindig azt próbáltam megfigyelni mit hiányoltam én egy oktatáson és mit hiányolnak mások. Ezt pedig egészen az általános sulitól értem, nem csak szakmai szinten. 

Mert hát egyszerű a dolog, ha valamivel elégedetlen vagy akkor egyszerűen csináld jobban. 

 Így például mindig azt gondoltam, hogy egy csoportos tanfolyamon nagyon oda kell figyelni mindenkire. Ha van egy “ügyetlenebb” tanuló, aki több figyelmet követel, az ne menjen az ügyesebb idejének a rovására. Csináljunk inkább belőle olyan mindenkire érvényes feladatot, hogy ezt, hogy oldjuk meg mind együtt. 

Hogy valaki ügyetlenebb ugyanis nem jelenti azt, hogy rosszabb szakember lesz. Leggyakrabban, akik elsőre ügyetlenek gyakran például százszor kitartóbban gyakorolnak a sikerért tanfolyam után és előbb érnek el tartós szakmai eredményeket, mint azok, akik a kezdők szerencséjével könnyen indítanak, majd megtörik őket ha felmerülnek problémák. 

Én ezért hiszem, hogy jobb a kiscsoportos, mint a magán tanfolyam, mert sokkal több kérdés merülhet fel, aminek hangot lehet adni és többet tanulhatunk mindenki hibáiból, mint a sajátunkból. 

Itt kell megemlítsük az oktató figyelmességének fontosságát. Ugyanis például egy kezdő tanfolyamon a tanuló még nem veszi észre a hibáit, nekünk kell arra felhívnunk az figyelmét. Ha hangot adunk ezeknek a hibáknak a többiek előtt az nem megszégyenítés, az a tanulunk mindannyian a felmerült hibákból. 

 

Mindig mondtam a tanulóimnak, nem azért ismétlek el valamit százszor mert ostobának gondolom őket. Hanem azért, mert azt szeretném, ha a történést össze tudnék kapcsolni a reakcióval, a hangommal. 

Tehát mikor ezt csináltam akkor a szőke a fejem fölött mindig azt mondta, hogy ne így álljon a kezem, hanem így, és amikor tanfolyam után egyedül gyakorlok és megcsinálom a hibát akkor eszembe fog jutni, hogy a szőke most mondta azt, hogy … és ettől a ponttól már képessé válsz önmagadat is kijavítani.  

 

Ez pedig segíteni a gyakorlásod, fejlődésed, mert megtanulod felismerni a hibádat. Ezzel tanítottalak és segítettelek. 

 

A Lash&Lashes Academy szempillás tanfolyamaira itt jelentkezhetsz.