Amiről soha nem beszélünk. A Szempilla Ragasztók és a Tél……..

Automatikus Vázlat

Méltatlanul kevés szó esik a szempilla ragasztók téli használatáról. Pedig szempilla stylistként nem csak a nyári forróság okoz problémát a munkánk során.

Mindannyian egyetértünk abban, hogy a  pillák tartósságát leginkább a ragasztó kiváló minősége befolyásolja. Hosszú távon fontos, hogy megtaláld a szalonodban a számodra legjobban működő szempilla ragasztót. Ez egy hosszú folyamat is lehet és nem biztos, hogy egész évben ugyanazt a típust tudod majd használni.

Minden leendő szempilla stylist még az alapképzésen megtanulja, hogy a ragasztó kötését a levegő páratartalma és hőmérséklete befolyásolja. Vegyük sorra a téli időjárás miben befolyásolja a ragasztás gyorsaságát és tartósságát!

A nyár legmagasabb és a tél legalacsonyabb hőmérséklete között szabad levegőn akár 50°C különbség is lehet, beltérben akár 10°C-os ingadozási tartományban dolgozunk. (A szalonomban például a nyári hőmérséklet 25-26°C, télen 22-23°C fok van.) A ragasztók többségénél a szobahőmérséklet az optimális és ez érvényes az építési, illetve a 24 órás teljes száradási időre is! Viszont nem várható el és valljuk be igen nehezen kivitelezhető lenne, hogy az összes vendégünk a szalon hőmérsékletével megegyező helyiségben tartózkodjon az első 24 órában, míg a pilláin tökéletesen megköt a ragasztó.

A ragasztó ugyanis nem szereti a hőmérséklet ingadozást. Ezért kell szobahőmérsékleten tárolnunk, nem hűtőben, nem napfényes ablakban, nem a fűtőtest mellett. Ha túl hideg van nem szilárdul meg. Például sokan ezért teszik a háztartási pillanatragasztót a hűtőszekrénybe, mert 0°C-hoz közelítve a kémiai reakciók lelassulnak. Emiatt hónapokig nem sűrűsödik, szárad be egy felbontott pillanatragasztó. Ha viszont túl meleg van, a szempilla ragasztó gyorsabban szárad és hamar nyúlósodik.

Emiatt szalonodban a pillaszettek építésénél is érdemes arra odafigyelni, hogyan kerülheted el a hőingadozást. Hiába optimális a szoba hőmérséklete, ha a ragasztót annál hidegebb helyen tartottad (hűtőszekrényben, hideg autóban vagy a szobát hirtelen fűtötted fel) könnyen észreveheted, hogy a műszempilla lecsúszik, lefordul a saját szálakról egészen addig, míg a ragasztó hőmérséklete azonos nem lesz a szobáéval.

A Vendég részéről a tartósság szempontjából szintén nem elhanyagolható mivel és hol tölti a távozásától számított 24, ha tutira akarunk menni 48 órát. Ez egy kritikus időszak, ugyanis ha túl sok nedvesség, túl forró vagy túl hideg levegő éri a pillát a ragasztó kötése sajnos nem lesz olyan tartós, mint ideális körülmények között. Mi jöhet ilyenkor szóba, amit a Vendégünk nem feltétlenül tud, viszont befolyásolja a tartósságot:

– Hőingadozás: ideális esetben 22-25°C és 30-60%-os páratartalmú helyen kellene tartózkodnia, na de ezt ki figyelné ennyire pontosan? Ide értjük azt is mikor hosszasan a szabadban volt, tegyük fel 5°C körüli hőmérsékleten, majd bement a 22-25°C-os lakásba, nyilvánvalóan a ragasztónak ez ilyenkor egy sokkhatás

– Túl hideg levegő: fél óránál többet túl hidegben tartózkodik Vendégünk, például hosszasan sétál odakint kisgyerekkel, kiskutyával, szabadban fut, lovagol, biciklizik

– Túl meleg, párás levegő: szinte folyamatosan szájmaszkot visel. Ilyenkor a maszkból a szem irányába kiszökő testmeleg, párás levegő sem segíti a tartós kötés kialakulását, plána ha miután levette kimegy a hidegbe majd utána újra bemegy a meleg szobába.

Személyes tapasztalatom alapján ezek szinte mindegyike kiküszöbölhető egy apró trükkel, ha télen is használunk Bondert az építés után. A Bonder azonnal megköti a szempilla ragasztót, így a pillaszettek tartóssága jelentősen növelhető a téli nehezítő körülmények mellett is és ebben az esetben már csak a szalon ideális körülményeire kell odafigyelned!