Amit tudni illik a ragasztód kiválasztása előtt

Automatikus Vázlat

Amit tudni illik a ragasztód kiválasztása előtt

 

Ahhoz, hogy tudd melyik a számodra legmegfelelőbb ragasztó, tudnod kell, hogy mik az összevetői, hogyan dolgozik, illetve mik azok a külső hatások, amelyek befolyásolják a kötését és az elkészített szetted tartósságát.

 

A szempilla ragasztók 80-90%-ban akrilátokat tartalmaznak. A cianoakrilát adja az adhéziót, tehát az összekapcsolódást a ragasztó és a szempilla között, amely a nedvesség hatására polimerizálódik, tehát néhány másodperc alatt megköt. A metil akrilát a kötés gyorsaságáért felelős. Minél több metil-akrilátot tartalmaz a ragasztó annál gyorsabb és irritálóbb. Ezen kívül még a ragasztó összetevői közé sorolható a savstabilizátor, amely a ragasztó folyékony állagát biztosítja. Ennek kötési ideje függ a körülöttünk lévő hő, – és páratartalom mennyiségétől. A ragasztó színét a pigmentek adják, vannak a tipikus fekete ragasztók, amik carbon black színezőanyagot tartalmaznak, vannak átlátszó ragasztók, amelyekbe nem tettek színezőanyagot illetve vannak kék és rózsaszín színű ragasztók is.

 

Ragasztód választásánál fontos figyelned a tempódra, a helyiségedben lévő hőmérséklet, illetve páratartalom mennyiségére. Amennyiben a ragasztód a tempódnak megfelelő, professzionális minőségű, de mégsem köt, akkor valószínűleg a páratartalommal vagy a hőmérséklettel lehet a probléma. Az ideális C° 20-24 közé sorolható, a pára mennyisége pedig el kell, hogy érje a 40%-ot és nem haladhatja meg a 60%-ot. Amennyiben valamelyik nem az ideális között van, tehát például a hőmérsékleted túl magas akkor a páratartalomnak kell alacsonyabbnak lennie, illetve fordítva. Ha a helyiségedben túl meleg is van, illetve a páratartalmad is túl magas (nyári időszak), akkor felgyorsul a polimerizáció folyamata, tehát lehet, már addigra megköt a ragasztód a műszempillán mielőtt a saját pillához érintenéd. Ha ott is marad, pár nap múlva le fog potyogni. És az utolsó, ami előfordulhat, ha a páratartalmad és a hőmérsékleted is alacsony (téli időszak). Ilyen esetben kell alkalmaznod a kötésgyorsító folyadékot, vagy egy gyorsabb ragasztót kell választanod, hiszen a kötési sebesség lelassul.

 

A ragasztód kötését ezen kívül még befolyásolhatja a vendéged szempillájának előkészítése, a samponozás, majd kinek szükséges primer használata, milyen primert használj, alkoholos vagy alkoholmentes, melyiket melyik vendégtípusnál kell használnod, egyáltalán szükséges-e mindenkinél pluszban zsírtalanítani? Nem, nem kötelező lépés, de van olyan vendég, akinél szükség van rá, ha a szempillájának a pH értéke túl alacsony, tehát erősen savas. Ezen kívül ahhoz, hogy tartós legyen a munkád fontos, hogy pontos legyen az izolációd, a pozícionálásod, illetve az illesztésed. Ezeket alaposan megtanultad, vagy ha még csak érdeklődsz a szakma iránt, akkor meg fogod tanulni az 1D alap tanfolyamon.

Lehet, hogy nem az első ragasztó lesz ami szerelemmé válik, elő fog fordulni hogy amit téli időszakban jól dolgozik az nyáron nem lesz megfelelő, de ne add fel, próbálj ki több fajtát, kérdezd ki az oktatód véleményét és ha tökéletesen izolálsz, pozícionálsz, megfelelő távolságot hagysz a pilla tőtől, megfelelő tapadási felülettel dolgozol és nem utolsó sorban tökéletes stylingot készítesz a vendégednek megfelelő vastagságú és méretű műszempillából, akkor a ragasztód boldogan fent fog maradni akár 4-5-6 hétig és ezáltal hamar sikerül egy hűséges vendégkört kialakítanod. 😊 Sok sikert kívánok Hozzá! ❤️