Én mint Zsűri by Nagy Zsinett

Én mint Zsűri By Nagy Zsinett

Én mint Zsűri by Nagy Zsinett

Minél jobban akar valaki nyerni, annál hangosabbak a “bundabotrányok” ha versenyzésről van szó.

Sok versenyen voltam már én zsűri személy szerint azt mondhatom el nektek, hogy én például nem veszem a fáradtságot, hogy kivételezzek. Bocsi 🙂

Alapvetően az első benyomás már döntő is.

De kifejtem milyen is zsűrizni, szerintem.

Mikor felkérnek zsűrizni az a kényszerképzeted támad, hogy szebbnél szebb munkák fognak felsorakozni, alig tudod majd eldönteni ki kerüljön a dobogóra, de ez nagyrészt valójában nem így van.

Sokszor olyanok indulnak, akik vagy túlbuzgók, vagy nincs, aki segítse őket, vagy egyszerűen nem elég biztosak magukban.

Azok, akik igazán jók azokat meg kérem úgy kell oda rugdosni. Ők szokták képezni azt a szűk 3-5főt, akik az igazi dobogóesélyesek.

És egyébként ők is azok, akik sokszor bagatell hibákkal csúsznak le az első második helyekről, vagy akár a dobogóról is.

Viccet félretéve volt olyan is a szakmai pályafutásom alatt, hogy valaki megfenyegetett, hogy adjam vissza a tanfolyam előlegét, mert nem jön hozzám tanfolyamra, mert lepontoztam a tanfit megelőző versenyen. Pedig egyrészt fogalmam sincs melyik volt a modellje, másrészt, ha rossz volt persze, hogy lepontozom. Ez a dolgom. Ha nagyon rossz volt akkor pedig nagyon lepontozom. Mert azt pontozom, amit éppen akkor és felépített a többiekhez képest, nem a teljes szakmai munkásságát.

Na mindegy, szóval mint mondtam sok dolgot megéltem már.

Jellemző versenyhibák:

⁃             túl messzire applikálás (erről az ágy blogban írtam már szerintem)

⁃             Túl rövid pillák a szettben. Ez jó, hogy tudsz rövid pilákkal dolgozni, de versenyen az a fontosabb, hogy sok mérettel dolgozz, íves framevonal, szabályos framevonal, formázása a szemnek, összhatás -tehát a munkád a józan ész határain belül, de látványos legyen

⁃             Rossz modell választás. Alaphiba. Az a modell, akin szinte nem is látszik vagy nem is érvényesül a szempilla, az rossz modell. Azért, mert az is elég baj, ha csak egy egy pontozási szempontnál elbuksz miatta 1-2pontot.

⁃             Amikor sok rossz tincset teszel fel, mert a telítettségre hajtasz, akkor elrontasz pl tincs nyitottságát, illesztést, pozícionálást, ragasztómennyiséget, mindezt azért, mert csak a telítettség járt a fejedben. Pedig, ha nem 100%-os a telítettség akkor max abból vesztesz pontszámot, míg a kapkodás miatt plusz másik 3 szempontban is pontvesztés lett az eredményed

Tehát alapvetően olyan klasszikus versenyhibákat vétesz, amiket, ha valakivel átbeszélnél előtte te magad is átlátnál.

Én az a zsűritípus vagyok, aki szereti kihasználni az 1-10-ig való pontozási lehetőséget.

Ennek az az egyszerű oka van, hogy üzenetem van.

A rossznak pontosan a tudtára akarom hozni a hibáit, mert mint az oktatásról szóló blogban írtam, valójában ezzel támogatom.

Míg a jóban erősíteni akarom, mennyivel is volt jobb a legrosszabbnál.

Ugye volt már az az igazságtalan érzésed, mikor 2pont választott el és nem értetted, hogy jött ő utánad. Ez gyakran a zsűri hibája szerintem.

Félnek a pontjaikkal kifejezni a valódi véleményüket. Pedig szerintem ez is oktató jellegű. A zsűri pedig gyakran ugye oktatókból áll.

De persze az is szomorú mikor a versenyzők támadni kezdik a zsűrit. Mondjuk szerintem, ha félsz kiállni a véleményed mellett, vagy érvényre juttatni azt, akkor ne zsűrizz. Nem félhetsz attól, akit minősítened kell.

Én azt vallom őszintének kell lenni. A véleményed büszkén vállalni.

Versenyzőként pedig el kell fogadni a kritikát. Tanulni belőle! És ha úgy van szívd fel magad és a következő versenyen légy jobb. Gyakorolj többet, kérd ki valaki hozzáértő tanácsát, jobb modellt válassz etc….!

 

Hogy egy egyszerű példával éljek.

Nem az a Nő, a világ legszebb Nője, aki a szépségversenyt megnyeri. Csak azok között a legszebb, akik a versenyen indultak.

Ezért nem a legnagyobbaknál kell jobbnak lenned, hanem azoknál, akik szintén versenyzésre adják a fejüket!

Mondjuk a kellemetlen az, hogy csak utóbb tudod meg kik ellen indultál!

Tehát a legjobb formádat kell hoznod!